Torunn Knævelsrud - Leder
Ivar Alme - Medlem
Nasrin Håkonsen - Medlem
Joakim Lund Støen - Medlem
Hege Eeg - Jurist
Robert Ruud
Steinar Håkonsen
Bente Dankertsen
Siren Hinderaker
Kjell Myhre
Mai-Helen Osrønningen Kjærnes - Leder
Harald Farbrot - Medlem
Anne Selsaas - Medlem
Trude Stavheim - Medlem
Anne Cathrine Menne - Medlem
Teknisk komites reglementsutvalg (TKr), NRYFs sportskoordinatorer og lederne i sportsutvalgene og stewardkomiteen utgjør Teknisk komite (TK). TK hadde ett møte i 2023 og ett i 2024.
I 2023 var det i alt 42 saker oppe til behandling med stort og smått. De viktigste sakene gjaldt hestevelferd.
Det ble vedtatt en ganske omfattende ombygging av KRI for å samle alle forhold som gjelder ryttersportens normer, hestens velferd og helse, doping, sikkerhet, habilitet, utilbørlig opptreden og alkoholforbud i et nytt kapittel 2 - Etiske regler for ryttersporten. Hensikten var å fremheve NRYFs vektlegging av god hestevelferd som et avgjørende fundament for sporten. Endringen medførte ny nummerering av kapitler og paragrafer og et omfattende etterarbeid for å justere henvisninger i både KRI og grenreglementene.
En rekke forslag om nye regler for hodelag og annet utstyr, med begrunnelse i hestevelferd, ble ikke tatt til følge. TK var enig om å vente på resultatene av FEIs pågående arbeid på dette området.
I 2024 var 41 saker oppe til behandling. Viktige saker gjaldt utvidet fullmakt til dommerne til å fatte vedtak, faste satser for bot ved start uten gyldig vaksinasjon, håndtering av varsling om uønskede hendelser, alkoholforbudet på ridestevner, og suspensjon av lisens og autorisasjon mens en sak er under behandling.
Det siste temaet må vente på avklaringer fra NIF før det kan tas inn i NRYFs regelverk. En utbredt praksis med å legge klubbmesterskap inn i D-stevneklasser gjorde det nødvendig å presisere at en klasse kun kan inneholde én stevnekategori. Utvidet klubbstevne og Internt klubbstevne har gått under fellesbetegnelsen «Klubbstevne». Siden det er flere formelle krav til UK-stevner, og UK-stevner ikke lenger er begrenset til et gitt antall klubber, har fellesbetegnelsen Klubbstevne skapt uklarheter. For å lage en tydelig forskjell ble «Utvidet klubbstevne» omdøpt til «Rekrutteringsstevne». Kravene til R-stevner er de samme som de var for UK-stevner. To ulike forslag om endringer i ponnirytters alder ble forkastet.
TKr oppnevnes av FS.
TKr skal i størst mulig grad representere kunnskap om KR og alle grenene. Ett medlem skal være jurist.
I 2023 besto TKr av:
Torunn Knævelsrud(leder)
Ivar Alme
Nasrin Håkonsen
Hege Eeg (jurist)
Harald Farbrot
I 2024 bestod TKr av:
Torunn Knævelsrud (leder)
Ivar Alme
Nasrin Håkonsen
Hege Eeg(jurist)
Joakim Lund Støen
Torunn Knævelsrud har vært sekretær for utvalget.
TKr har ikke fysiske møter. Sakene behandles fortløpende via e-post. Noen større saker har vært behandlet i Teams-møter. TKr er i løpende kontakt med administrasjonen om relevante forhold. Uttalelse fra sportsutvalg, komiteer for teknisk personell og stewardkomiteen blir innhentet der det er relevant. Enkelte saker greier ikke TKr å avslutte med vedtak e.l., fordi vi ikke får den nødvendige tilbakemeldingen innen rimelig tid. Flere av sakene er svært arbeidskrevende, og saksbehandlingstiden blir lett lengre enn det TKr er bekvem med. Det skyldes bl.a. at det tar tid å innhente nødvendig informasjon, og avtalt arbeid utføres på fritiden av medlemmer som ellers har nok å gjøre.
I 2023 hadde TKr 83 nye saksnumre, hvorav 69 saker ble ferdig behandlet. Av disse gjaldt hele 19 saker manglende innsending av stevnerapporter, og 14 saker skifte av representasjonsklubb. Det skal mye til å få dispensasjon etter at overgangsvinduet ble innført i 2019. Mange av overgangssakene skyldes manglende kunnskap om hvordan overgangen gjennomføres i Min Idrett. Det var 11 saker om dispensasjon fra ulike krav i KR og 6 disiplinærsaker.
I 2024 hadde TKr 61 nye saksnumre i tillegg til 14 saker overført fra 2023. 55 saker ble ferdig behandlet. Hele 10 saker gjald disiplinære forhold, herunder om atferd fra dommere og utøvere og om klare brudd på hestevelferden. Slike saker innebærer krevende saksbehandling. Det ble avgjort 9 saker om skifte av representasjonsklubb, 8 saker om dispensasjoner og 7 anker på vedtak fra overdommere, men bare 3 saker om stevnerapporter. Tre saker handlet om start uten gyldig vaksine. Det er viktig at arrangører og OD følger opp slike avvik på stevneplassen.
TKr gir innspill til høringer fra NRYF og FEI og diskuterer en rekke reglementsspørsmål. En rekke enklere spørsmål om reglementet blir besvart fortløpende av lederen pr e-post og på Facebook uten saksbehandling av TKr og uten å bli protokollført. Kopi av svaret blir sendt til administrasjonen, det aktuelle sportsutvalget og den aktuelle komiteen for teknisk personell. Mange av spørsmålene dreier seg om tillatte bitt og annet utstyr.
TKrs leder oversetter og redigerer alle dressurprotokollene og utfører det praktiske arbeidet med å skrive inn alle reglementsendringer i KR.
Anleggsarbeideti NRYF tar utgangspunkt i Rytterpolitisk dokument (RPD) for perioden 2023-2027 vedtatt på Ryttertinget i 2023.
I forbundsstyret sitt konstituerende møte etter Ryttertinget 2023 konkluderte forbundsstyret med at de ikke ønsker fast ansvar for definerte ansvarsområder, men heller fortløpende fordele konkrete saker og policyområder. I den forbindelse ble administrasjonen bedt om at det sees på sammensetningen og mandatet til anleggsutvalget, med føring om at det ikke lenger var ønskelig at anleggsutvalget skulle ha presidenten og et medlem av forbundsstyret som medlemmer. Administrasjonen foreslo derfor at de oppgaver som inngår i mandatet til anleggsutvalget blir delegert til generalsekretær som avgjør hvordan arbeidet skal organiseres, og området anlegg rapporteres gjennom rytterpolitisk dokument(RPD).
Ved valg av en slik løsning ga generalsekretæren utrykk for at nåværende praksis med at anleggsansvarlig i NRYFs administrasjon har den daglige oppfølgingen av anleggsarbeidet og dialogen med anleggsveilederne, videreføres.
På bakgrunn av ovennevnte vedtok forbundsstyret på sitt møte i oktober 2023 at anleggsutvalget nedlegges, og at arbeidet knyttet til anlegg rapporteres gjennom rytterpolitiskdokument (RPD) hvor flere og bedre anlegg er et av tre satsingsområder.
Robert Ruud (Arendal og Grimstad Rideklubb)
Steinar Håkonsen (Råde og Onsøy Rideklubb)
Bente Dankertsen (Fusa Hestesportlag)
Siren Hinderaker (Stord Hestesportlag)
Kjell Myhre (Administrasjonen)
NRYF har i dag fire anleggsveiledere som alle er rekruttert fra det frivillige apparatet, og fungerer som regionale anleggsveiledere for våre klubber. De har svart på spørsmål om bygging og drift av anlegg, om spillemiddelprosessen og NRYFs egne støtteordninger samt fagtekniske spørsmål om rideanlegg, baneunderlag, ol. Vi opplever at klubbene har god støtte i disse veilederne, og at det er viktig å ha fagpersoner som kan svare på spørsmål utover det fylkenes Idrettskonsulenter gjør.
Anleggsveilederneutgjør et fagnettverk innenfor anlegg som har vært høringsinstans overforNIF/KUD i anleggsrelaterte saker, og sammen med anleggsansvarlig i NRYF ståttfor tildeling av Krafttakmidler.
Som et ledd i Agria Dyreforsikrings kampanje i #stopphalthet, har Agria Dyreforsikring og NRYF samarbeidet om å legge til rette for at flere rideklubber og deres medlemmer kan bruke naturen rundt seg.
Siden 2020 har Agria Dyreforsikring tildelt kr. 120.000 årlig, fordelt på tre rideklubber, til etablering av Agria Naturbane. Fra 2024 er beløpet økt til 135.000 per år.
Da Grenland Ryttersportsklubb som mottok midler i 2022 ikke så seg i stand til å gjennomføre, ble deres tildelte beløp tilbakeført potten, slik at det i 2024 ble delt ut støtte til fire klubber.
For perioden 2023 - 2024 er følgende rideklubber tildelt tilskudd til Agria Naturbane:
Ordningen med «Krafttak for ridebanebunner» har vært etablert siden 2009. Aktivitetsomfang, -type og -nivå vil avgjøre prioriteringene for disse anleggene. 20% av midlene skal øremerkes kjøring og feltritt.
For 2023 og 2024 er følgende klubber tildelt tilskudd fra Krafttak midlene:
All tildeling forutsetter at det skrives en avtale om aktivitet på anlegget, dette omfatter arrangering av stevner samt dager til fri disposisjon for NRYFs grener(hovedsakelig benyttet til treninger/samlinger).
NRYF har gjennom flere år hatt et samarbeid med Stallmestern v/ThorGunnar Mathisen. Samarbeidet innebærer at NRYFs klubber får en gratis oppstartskontakt gjennom samtale eller e-post med Stallmestern. I tillegg får NRYFs klubber ytterligere 10 % reduksjon i pris på «Stallmesterns tjenester ved bruk utover oppstartskontakten
Under følger oversikt over oppdrag og henvendelser Stallmestern har hatt fra rideklubber i løpet av de siste to årene:
2023
Betalte oppdrag ridebaner: 8
Betalte oppdrag anlegg: 1
Mail og telefon henvendelser ridebaner: 3
Mail og telefon henvendelser anlegg : 1
Totalt antall klubber som har tatt kontakt: 13
2024
Betalte oppdrag ridebaner: 9
Betalte oppdrag anlegg: 0
Mail og telefon henvendelser ridebaner: 8
Mail og telefon henvendelser anlegg : 2
Totalt antall klubber som har tatt kontakt: 19
Totalt har Stallmestern hatt ca. 70 oppdrag og henvendelser, i tillegg til ajourhold og oppdatering av den digitale anleggsveilederen i 2024, mot 121 i 2022. Ut fra tallene er det litt under 1/3 klubbrelatert.
NRYF har gjennom den årlige innspillsrunden til KUD forsøkt å øke satsene for tippemiddeltilskudd til staller, ridehus og ridebaner, uten at de har økt.
Det er også spilt inn forslag om at det må være mulig å søke tippemidler til oppstillingsplass for mobile staller og hestebiler. Dette er fulgt opp fra NIF, men ikke tatt til følge av KUD. I april 2024 la NRYF og NIF saken fram for KUD, som lovet å se nærmere på saken.
Mai-Helen O Kjærnes - Leder
Lene Røraas - Sprang
Geir Madland - FEI
Trude Stavheim - Dressur
Heidi Anita Veie - Resterende grener
Vi har i perioden gjennomført 12 møter, utover dette har viavholdt en del arbeidsmøter
Jobbet videre med digitalt nivå 2 kurs.
Konferansen 2023 ble avholdt på Lillestrøm.
Nasjonale:
Internasjonalt:
Mai-Helen O Kjærnes – Leder
Geir Madland/Harald Farbrot - FEI (Harald tok over for Geir i starten av 2024)
Trude Stavheim - Dressur
Anne Selsaas - Sprang
Vi har i perioden gjennomført 11 møter, vi har utover dette hatt arbeidsmøter
Konferansen 2024 ble avholdt på Ullevål
Nasjonalt:
Internasjonalt: