Torunn Knævelsrud - Leder
Ivar Alme - Medlem
Nasrin Håkonsen - Medlem
Harald Farbrot - Medlem
Hege Eeg - Medlem
Robert Ruud - Medlem
Steinar Håkonsen - Medlem
Halle Vonheim - Medlem
Bente Dankertsen - Medlem
Siren Hinderaker - (Forbundsstyret)
Kjell Myhre - (Administrasjonen)
*Grunnet studier har Bente Dankertsen hatt permisjon fra ANLU fram til våren 2022.
Mai-Helen Osrønningen Kjærnes - Leder
Geir Madland - Medlem
Lene Røraas - Medlem
Trude Stavheim - Medlem
Eivind Kjuus - Medlem
Teknisk komites reglementsutvalg (TKr), NRYFs sportskoordinatorer og lederne i sportsutvalgene og stewardkomitéen utgjør Teknisk komité (TK). TK hadde ett møte i 2021 og ett i 2022. TK-møtet beslutter reglementsendringene for det kommende året i KRI og grenspesifikke bestemmelser med betydning for flere grener. Verken for 2021 eller 2022 var endringene spesielt omfattende. Innarbeiding av teksten med nødvendige tilpasninger og kvalitetssikring er likevel tidkrevende.
I 2021 gjaldt de viktigste endringene i KRI utdypende definisjon av hva som regnes som et stevne, og presisering av at det ikke kan arrangeres andre stevnetyper enn dem KRI omtaler. Det kom også en ny bestemmelse om lojalitet hos teknisk personell. Formålet var en tydeligere avgrensning av hva NRYFs klubber og medlemmer kan arrangere og delta i uten å komme i konflikt med NRYFs interesser.
En ny forskrift om velferd for hund og hest i konkurranser trådte i kraft i 2020. Flere nye bestemmelser kom derfor inn i KRI for å presisere ansvaret overdommeren, annet teknisk personell, arrangøren og deltakerne har for å ivareta hestevelferden under stevner. Dessuten fikk dommere selvstendig myndighet til å ilegge skriftlig irettesettelse til utøvere som gjør seg skyld i avstraffelse og ukorrekt håndtering av hest under konkurransen.
Bestemmelsene om cuper ble omarbeidet for å fremme bedre statutter uten uklarheter som utløser konflikter og klagesaker om gjennomføring og utregning av resultater.
En rekke mindre justeringer var en følge av overgangen til digitale løsninger for stevner.
I 2022 kom det digital løsning for stevnerapporter, og KRI ble tilpasset dette.
For NM for fjordhest ble alle detaljer om klassene flyttet fra KRI til egne statutter. Alle de norske rasene har nå sine egne NM, hjemlet i KRI og med egne statutter. Målet må være at alle disse mesterskapene behandles så likt som mulig reglementsteknisk.
Bestemmelsene om autorisasjon av teknisk personell ble justert for de fleste grenene, men særlig for dressur og Mounted Games. Utfordringen er å finne den rette balansen mellom nødvendig kompetanse og tilgjengelighet av teknisk personell.
Grenspesifikke reglementsendringer blir behandlet i direkte dialog med de aktuelle sportsutvalgene. TKr sørger for kvalitetssikring og harmonisering på tvers av grenene og med KRI. Endringene bygger i hovedsak på endringer fra FEI, nye myndighetskrav og behov for å utvikle sporten.
Reviderte reglementer legges ut på NRYFs hjemmesider og gjelder fra første mandag etter 1. mars, hvis ikke 1. mars faller på en mandag. Andre helt nødvendige endringer foretas også til andre tider på året.
TKr oppnevnes av FS. TKr skal i størst mulig grad representere kunnskap om KR og alle grenene. Ett medlem skal være jurist. TKr besto i 2021 av Torunn Knævelsrud (leder), Ivar Alme, Nasrin Håkonsen, Baard Lindheim og Hege Eeg (jurist). TKr besto i 2022 av Torunn Knævelsrud (leder), Ivar Alme, Nasrin Håkonsen, Harald Farbrot og Hege Eeg (jurist). Torunn Knævelsrud har vært sekretær for utvalget.
TKr har ikke fysiske møter. Sakene behandles fortløpende via e-post. TKr er i løpende kontakt med administrasjonen om relevante forhold. Uttalelse fra sportsutvalgene og komitéer for teknisk personell blir innhentet der det er relevant. Enkelte saker greier ikke TKr å avslutte med vedtak e.l., fordi vi ikke får nødvendige tilbakemeldinger innen rimelig tid. Flere av sakene er svært arbeidskrevende, og saksbehandlingstiden blir lett lengre enn det TKr er bekvem med. Det skyldes bl.a. at det tar tid å innhente nødvendig informasjon, og at alt arbeid utføres på fritiden av medlemmer som ellers har nok å gjøre. TKr hadde ved årsskiftet 27 uferdige saker fra årene 2019-22.
TKr behandlet ferdig hele 60 saker i 2021. Det er en sterk økning fra årene før. Tyve av sakene gjaldt bytte av representasjonsklubb. Det er et overraskende høyt tall siden det i 2019 ble innført et overgangsvindu på hele 4 måneder. Bare noen få søknader ble innvilget.
Koronaepidemien satte sitt preg på året, og det ble lempet på krav til kvalifisering til både NM, NM Fjordhest, NM nordlandshest/lyngshest og klasse M kjøring, krav om oppstalling på stevner, og om praksis og kurs for teknisk personell.
Andre sakstyper omfattet bl.a. dommeravgjørelser (7 stk), utstyr til hest (4 stk), dispensasjon fra vaksinereglene (4 stk) hestevelferd (4 stk), statutter (3 stk) og kvalifiseringskrav (3 stk).
TKr ila i alt seks sanksjoner. Det ble gitt fire skriftlige irettesettelser for brudd på regelverk om hestevelferd og en for utilbørlig atferd, og en bot til en rytter som startet på en serie stevner med en rekke hester uten å ha gyldig rytterlisens. Start uten gyldig rytterlisens er dessverre ikke helt uvanlig. Det skjer først og fremst ved at rytterne melder seg på utenom det elektroniske stevneprogrammet, slik at arrangøren må legge dem inn. Arrangørene oppfyller da ikke alltid plikten til å kontrollere at rytter- og hestelisenser er i orden. Slike saker vil bli fulgt tettere opp overfor arrangørene.
En sak utløste skriftlig irettesettelse for både uforsvarlig håndtering av hest og for utilbørlig atferd. To slike irettesettelser innenfor 12 måneder utløste automatisk inndragning av rytterlisensen i 3 måneder. Saken var arbeidskrevende og ble vurderte som ganske alvorlig. Den ble endelig avgjort i 2022 med avslag på anken over sanksjonene.
TKr behandlet ferdig 32 saker i 2022. Bare én sak handlet om klubbytte dette året. Ellers omfattet sakstypene bl.a. utstyr til hest (5 stk), kvalifisering (4 stk), stevnetekniske forhold (4 stk), statutter (3 stk), dommeravgjørelser (3 stk) og autorisasjon av teknisk personell (3 stk). En sak handlet om dyrevelferd og en om utilbørlig atferd. TKr ila to sanksjoner dette året, i samme sak: Skriftlig irettesettelse til både en rytter og rytterens klubb på grunn av start i NM-S-Lag uten å være kvalifisert.
En rekke enklere spørsmål omkring reglementet blir besvart fortløpende av lederen pr. e-post og på Facebook uten saksbehandling av TKr og uten å bli protokollført. Kopi av svaret blir sendt til administrasjonen, det aktuelle sportsutvalget og den aktuelle komitéen for teknisk personell. Mange av spørsmålene dreier seg om tillatte bitt og annet utstyr.
TKs leder oversetter og redigerer alle dressurprogrammene for dressur, para og feltritt og utfører det praktiske arbeidet med å skrive inn reglementsendringene i KR.
Anleggsarbeidet i NRYF tar utgangspunkt i Rytterpolitisk dokument (RPD) for perioden 2019-2023 vedtatt på Ryttertinget i 2019.
ANLU har i perioden bestått av fire fagpersoner for anlegg som representerer hver sin landsdel. I tillegg har utvalget bestått av en representant fra FS v/styremedlem/anleggsansvarlig. Utvalget koordineres av NRYFs administrativt ansvarlige for anlegg.
Robert Ruud, medlem
Steinar Håkonsen, medlem
Halle Vonheim, medlem
Bente Dankertsen*, medlem
Siren Hinderaker, Forbundsstyret
Kjell Myhre, Administrasjonen
*Grunnet studier har Bente Dankertsen hatt permisjon fra ANLU fram til våren 2022.
De fire anleggsfaglige personene i ANLU er rekruttert fra det frivillige apparatet, og fungerer som regionale anleggsveiledere for våre klubber. De har svart på spørsmål om bygging og drift av anlegg, om spillemiddelprosessen og NRYFs egne støtteordninger samt fagtekniske spørsmål om rideanlegg, baneunderlag o.l. Vi opplever at klubbene har god støtte i disse veilederne, og at det er viktig å ha fagpersoner som kan svare på spørsmål utover det fylkenes Idrettskonsulenter gjør.
ANLU har vært høringsinstans overfor NIF/KUD i anleggsrelaterte saker, og sammen med anleggsansvarlig i NRYF stått for tildeling av Krafttakmidler.
Som et ledd i Agria Dyreforsikrings kampanje i #stopphalthet, har Agria Dyreforsikring og NRYF samarbeidet om å legge til rette for at flere rideklubber og deres medlemmer kan bruke naturen rundt seg. Siden 2020 har Agria Dyreforsikring tildelt kr. 120.000 årlig, fordelt på tre rideklubber, til etablering av Agria Naturbane.
For perioden 2020- 2022 er følgende rideklubber tildelt tilskudd til Agria Naturbane:
Bergen Rideklubb, 40.000kr (2020)
Brønnøy Hestesportsklubb, 40.000kr (2020)
Sørkedalen Rideklubb, 40.000kr (2020)
Askim Rideklubb, 40.000kr (2021)
Molde Hestesportsklubb, 40.000kr (2021)
Storhaug Rideklubb, 40.000kr (2021)
Atlungstad Rideklubb, 40.000kr (2022)
Grenland Ryttersportsklubb, 40.000kr (2022)
Vaadan Hestesportsklubb, 40.000kr (2022)
Ordningen med «Krafttak for ridebanebunner» har vært etablert siden 2009. Aktivitetsomfang, -type og -nivå vil avgjøre prioriteringene for disse anleggene. 20% av midlene skal øremerkes kjøring og feltritt.
For 2021 og 2022 er følgende klubber tildelt tilskudd fra Krafttakmidlene:
All tildeling forutsetter at det skrives en avtale om aktivitet på anlegget, dette omfatter arrangering av stevner samt dager til fri disposisjon for NRYFs grener (hovedsakelig benyttet til treninger/samlinger).
NRYF har gjennom flere år hatt et samarbeid med Stallmestern v/Thor Gunnar Mathisen.
Samarbeidet innebærer at NRYFs klubber får en gratis oppstartskontakt gjennom samtale eller e-post med Stallmestern. I tillegg får NRYFs klubber ytterligere 10 % reduksjon i pris på ”Stallmesterns” tjenester ved bruk utover oppstartskontakten
Under følger oversikt over oppdrag og henvendelser Stallmestern har hatt fra rideklubber i løpet av de siste to årene:
Totalt har Stallmestern hatt ca. 121 oppdrag og henvendelser, i tillegg til skriving av artikler, veilederen, etc. i 2022, mot 106 i 2021.. Utfra tabellen over er det litt under 1/3 klubbrelatert i 2022, mot 1/4 i 2021.
For at flere klubber skal bygge anlegg har vi vært opptatt av å gjøre byggeprosessen enklere for klubbene. Vi har derfor i samarbeid med Kulturdepartementet (KUD) igangsatt et omfattende arbeid med å utvikle en digital anleggsveileder som vil bli ferdigstilt våren 2023.
Den digitale anleggsveilederen tar for seg hele byggeprosessen og vil være et faglig oppslagsverk for alle som er interessert i bygging og drift av anlegg.
For å gi klubbene tilgang til en nasjonal kunnskapsbase for planlegging, bygging og drift av gode idrettsanlegg, har NRYF et pågående samarbeid med Senter for idrettsanlegg og teknologi, Institutt for bygg, anlegg og transport (NTNU SIAT) om www.godeidrettsanlegg.no
Overordnet målsetting for samarbeidet er å samle, utvikle og publisere kunnskap og informasjon om planlegging, prosjektering, bygging og drift av gode idrettsanlegg. Her har vi også muligheten til å presentere forbildeanlegg innenfor ryttersporten.
På sikt skal www.godeidrettsanlegg.no være hovedkanal for NRYFs anleggsinformasjon på web.
NRYF har gjennom den årlige innspillsrunden til KUD forsøkt å øke satsene for tippemiddeltilskudd til staller, ridehus og ridebaner, uten at de har økt. Det er også spilt inn forslag om at det må være mulig å søke tippemidler til oppstillingsplass for mobile staller og hestebiler. Dette er fulgt opp fra NIF, men ikke tatt til følge av KUD per i dag.
Generalsekretæren og anleggsansvarlig i NRYF har høsten 2022 deltatt på innspillmøte i KUD vedrørende KUDs nasjonale anleggsstrategi.
NRYF tok i 2019 initiativ over for Det Norske Travselskap (DNT) til å se på mulighetene for at rideklubber og travbaner/travlag kan samarbeide om anlegg. NRYF er kjent med at en rekke rideklubber allerede har et samarbeid, enten daglig eller i forbindelse med avvikling av stevner og mesterskap.
For å kunne si noe konkret om NRYF og rideklubbenes behov, og muligheter for samarbeid, utarbeidet NRYF en kort spørreundersøkelse som ble sendt ut til alle klubber. Utfra 57 klubber som svarte oppga 14 klubber at de hadde et samarbeid per i dag. Blant de 43 som svarte nei, oppga 34 at det fantes en travbane innenfor en radius på tre mil. Blant de samme 34, svarte 29 klubber på spørsmålet om de kunne samarbeide om noe. Utfra denne kartleggingen og gjennom kontakten med DNT, ble det tatt kontakt med Midt Norge Travforbund og med Hestesportsenteret for trav på Fannrem. Som nevnt over er det nå en dialog mellom disse og rytterkretsene i Trøndelag og enkeltklubber i denne regionen.
NRYF har også hatt kontakt med AS Momarken travbane og det er nå en pågående dialog mellom rytterkretsen og rideklubbene i Østfold for å se på et mulig samarbeid.
På Biri Travbane har Gjøvik rideklubb i samarbeid med Biri Travbane, etablert GRK Arena med stor utebane og to ridehus. Her har det vært arrangert NM-dressur, Landsmesterskap dressur og Norsk Breeders Trophy.
Mai-Helen O Kjærnes - Leder
Lene Røraas
Geir Madland
Trude Stavheim
Eivind Kjuus
Vi har i perioden gjennomført 16 ordinære SK møter.
Vi har også hatt tilsvarende antall møter for å jobbe med digitaliseringen av nivå 2 kurs
Konferansen 2021 ble gjennomført på teams.
Nasjonale:
Internasjonalt:
Mai-Helen O Kjærnes – Leder
Lene Røraas
Geir Madland
Trude Stavheim
Eivind Kjuus
Vi har gjennomført 15 ordinære SK møter.
Vi har hatt tilsvarende antall møter for å jobbe med digitaliseringen av Nivå 2 kurs.
Konferansen 2022 ble gjennomført på Teams.
Nasjonalt:
Internasjonalt:
Geir Madland
Baard A Lindvaag
Harald Farbrot
Mai- Helen O Kjærnes