Det er tre satsingsområder for NRYF i perioden 2023-2027;
Hvert satsingsområde har tilhørende mål og tiltak som vil resultere i handlingsplaner. Disse skal gjennomføres av styret, utvalg og administrasjonen. Alle klubber og kretser oppfordres til å bruke det rytterpolitiske dokumentet som utgangspunkt for egne planer og aktiviteter.
Verdiene finner vi i NRYFs lov § 1, 1. ledd: «Arbeidet skal preges av frivillighet, demokrati, lojalitet og likeverd. All idrettslig aktivitet skal bygge på grunnverdier som idrettsglede, fellesskap, frivillighet, helse, ærlighet og dyrevelferd.»
Som hjelp til å etterleve disse verdiene, har ryttertinget tidligere vedtatt verdikoden «RASK».
«RASK» står for:
RESPEKT – overfor hesten, utøveren og organisasjonen
ANSVAR – overfor hesten, utøveren og organisasjonen
SIKKERHET – overfor hesten, utøveren og organisasjonen
KUNNSKAP – om hesten, utøveren og organisasjonen.
Vi lever i en verden der ting er i hurtig endring, disse endringene påvirker også ryttersporten. Ryttersporten må tilpasse seg det samfunnet vi lever i, og aller helst være i forkant slik at vi selv styrer og påvirker endringene.
Basert på sportens omdømme, dyre- og hestevelferd, bærekraft, økonomi og idrettspolitiske føringer pekte prosjektet «Morgendagens ryttersport» på tre hovedområder som vil ha avgjørende betydning for ryttersportens fremtid; hestevelferd, kompetanse og frivillighet. Resultatet av undersøkelsen ga mange innspill til videre oppfølging av disse områdene, og noen av disse er også inntatt i foreslåtte mål og tiltak, og vil bli ytterligere implementert i kommende handlings- og sportsplaner.
God hestevelferd skal gjennomsyre alt vi gjør. NRYF skal fremme god hestevelferd basert på kunnskap og erfaring. Det er avgjørende for utvikling av ryttersporten på hestens premisser, og for omdømme innenfor idretten og samfunnet for øvrig. Det er de som tilhører sporten som har det beste utgangspunktet for å definere hva god hestevelferd er, og som må sørge for at de kunnskapsbaserte kravene vi setter til hestevelferd nås. Videre må NRYF ta eierskap og ha en aktiv rolle i å definere hva god hestevelferd er, i tett samarbeid med forskning og naturlige interessenter. Lykkes vi med dette kan kommende generasjoner også få gleden av rytter- og hestesport.
NRYF skal fremme åpenhet i alt arbeidet med hestevelferd.
Gjennom medlemskapet i Norges idrettsforbund er NRYF en del av idretten, Norges største folkebevegelse. Den norske idrettsmodellen er tuftet på lagsvirksomhet og frivillighet, og er i internasjonal sammenheng unik gjennom at all idrett er samlet i én organisasjon.
Det er et stort engasjement for ryttersporten i Norge, og med ni grener, rideskoler og øvrig ridning er det utøvere og aktive i alle aldersgrupper med ulik bakgrunn fordelt over hele landet. Det er en stadig større aksept for at ridning i tillegg til fysisk aktivitet bidrar til sosial deltakelse, trivsel og god psykisk- og fysisk helse. NRYF er opptatt av mangfold og inkludering, og vil fortsette å gjøre aktiviteter med hest tilgjengelig for alle grupper i samfunnet.
Større og raskere endringer krever mer fleksibel organisasjon og hurtigere endringer av planer. Vi må tilpasse oss raskt nye behov enten disse kommer fra idretten selv eller fra eksterne. Det betyr at vi som organisasjon også må være villig til å teste nye konsepter hurtigere, for å se hva som fungerer.
Økt bevisstgjøring rundt dyre- og hestevelferd vil også kunne kreve raskere endringer for ivaretagelse av hestevelferden, drevet frem av kunnskapsbasert forskning og pålegg fra myndigheter.
Raske endringer gjør at styret legger til grunn at Ryttertinget i 2025 trenger en revidering av Rytterpolitisk dokument etter halvgått løp, og ikke bare en rapportering som tidligere.
For å skape en robust organisasjon er vi avhengige av veldrevne rideklubber. Det er nødvendig med et effektivt regionalt bindeledd, og nødvendig endringer i organisasjon og oppgaver må gjennomføres. Ungdommen bør i enda større grad aktivt trekkes inn i styrende organer for å sikre medbestemmelse.
Satsingsområder og mål ↓
Som særforbund tilsluttet Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) må NRYF forholde seg til NIFs overordnede strategier og føringer. Dette gjenspeiles i NRYFs mål for gode rideklubber og økt rekruttering. Gode rideklubber er avgjørende for å lykkes med økt rekruttering, og for å skape miljøer som møter det enkelte medlems ambisjonsnivå.
En bærekraftig rideklubb rommer alt fra idrett, samhold og utvikling. Den skal kunne tilby en tilpasset, trygg og kunnskapsrik idrettstjeneste. Klubben skal bruke sin egen rideskole eller et evt. samarbeid med en privat rideskole aktivt i sitt arbeid for rekruttering og for å skape aktivitet. Økt medlemsmasse og en bredere bredde med involverte rideskoler, vil styrke rideklubben sin posisjon i lokalsamfunnet. Det er viktig at rideklubben gjenspeiler det mangfoldet som finnes i lokalmiljøet i så stor grad som mulig, slik at klubbens aktiviteter er attraktive for ulike grupper.
Mål og tiltak ↓
Norges Rytterforbunds satsing og strategi for toppidretten er basert på idrettspolitiske dokumenter til Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) og NRYFs rytterpolitiske dokument (RPD).
Det er av stor betydning for Norges Rytterforbund å ha en toppidrett. Den skaper profiler og økt mediedekning som er viktig motivasjon for unge utøvere og gir økt rekruttering til sporten, og tiltrekker seg nye samarbeidspartnere/sponsorer.
NRYFs konkurranseaktivitet skal preges av høy kvalitet som sikrer stor deltagelse og gode prestasjoner der utøverne gis mulighet til å nå sitt potensiale både nasjonalt og internasjonalt.
Vi ønsker å tilrettelegge for utøverne slik at de kan nå sitt potensiale uansett om det er innen toppidrett – eller på et lavere nivå. For å gjøre det mulig kreves det en kombinasjon av gode treningsforhold, konkurransetilbud og kompetanseheving etablert flere steder i landet.
God rekruttering- og breddeaktivitet er med å styrke muligheten for en fremtidig toppidrett. Norgesmesterskapene er viktig for det nasjonale toppnivået, og et viktig steg på veien til internasjonal toppidrett. Norgesmesterskapene må derfor få en høyere status for å øke deltagelsen. Vi ønsker gode forbilder innen toppidretten, og gode prestasjoner på høyt internasjonalt nivå som EM, VM, OL og Word Cup.
Våre grener har ulik organisering og drifting av sine landslag, avhengig av hva som er mest hensiktsmessig for den enkelte gren. Slike modeller vil alltid være i utvikling og endring, og må tilpasses den aktuelle situasjon.
Mål og tiltak ↓
Som særforbund tilsluttet Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komite (NIF) må NRYF forholde seg til kulturdepartementets og NIFs overordnede strategier og føringer for bygging av idrettsanlegg. Dette gjenspeiles i NRYFs mål for anlegg.
Det er rideklubbene som bygger og drifter rideanlegg. NRYF er derfor opptatt av at klubbene har gode rammevilkår, at det finnes lett tilgjengelig anleggsfaglig kompetanse og veiledning, og at anleggene som bygges ivaretar hestevelferden og sportens anleggsbehov både i det det daglige og for konkurranser.
Mål og tiltak ↓