Oppfølging og gjennomføring av rytterpolitisk dokument vedtatt av Ryttertinget 2019 har vært en prioritert oppgave for forbundsstyret. I langtidsplanens to første år ble det vedtatt handlingsplaner med konkrete tiltak for alle de seks strategiene som dokumentet bygger på, som skulle bidra til å nå de to målsetningene for perioden «bedre i bredden» og «bedre på toppen». Ved periodens slutt er de fleste tiltak gjennomført eller igangsatt.
NRYF har nulltoleranse for mobbing, seksuell trakassering og overgrep. Treninger og stallen skal være et trygt sted å være.
Mars 2021 ble rapporten «Trygg rytterglede for alle» presentert, rapporten som ble utarbeidet av et bredt sammensatt utvalg og som omhandler håndtering og forebygging av seksuell trakassering og overgrep i ryttersporten. Det er jobbet systematisk med å tilpasse og implementere de foreslåtte tiltakene.
Sluttrapporten som ble utarbeidet ved årsskiftet 2022/2023 viser at de fleste av de 30 tiltakene som ble foreslått er gjennomført eller igangsatt. Forebygging og håndtering av uønskede hendelser er en kontinuerlig oppgave og det videre arbeidet med dette temaet er integrert i ordinær drift og arbeid.
Forbundsstyret har vært representert på ulike møter og høringer i regi av NIF og Særforbundenes Fellesorganisasjon (SFF). Visepresident Ingvild Østli har frem til 2022 vært medlem av styret til Særforbundenes Fellesforbund (SFF).
Det er levert flere høringssvar til NIF.Forbundsstyret har vært representert på både individuelle Norgesmesterskap og lag-NM i tingperioden, samt andre større arrangement.
Det har vært representasjon på internasjonale møter i regi av både det internasjonale rytterforbundet (FEI) og det europeiske (EEF). President Tore Sannum er medlem av EEF - Brotherhood / Development working group og EEF – Parasports working group.
En arbeidsgruppe i Norges Rytterforbund jobbet i 2022 med spørsmålene hvordan vi kan sikre at vi har en ryttersport i fremtiden – en ryttersport som er rettferdig, inkluderende og som sikrer god hestevelferd. Og videre hvilke temaer vi må løfte og hvilke spørsmål vi må stille for å få de svarene vi trenger. Dette resulterte i en åpen spørreundersøkelse hvor alle som har et engasjement for sporten kunne gi sine innspill. Undersøkelsen fikk svært god respons, og muligheten for å gi innspill i kommentarfeltene ble godt benyttet. Planen nå er å konkret følge opp ulike temaer og gjennomføre tiltak som skal fremme en ønsket utvikling av sporten og styrke hestevelferden.
NRYF har satt seg i førersetet når det gjelder å tale pararytterens sak internasjonalt. Urettferdighet, diskriminering og forskjellsbehandling aksepteres ikke. NRYF er også representert i EEFs fora som skal ivareta pararytterne og som skal sikre rekruttering inn til sporten.
Ryttersporten er også ett av særforbundene som er med i «Idretten skaper sjanser», og det er nå fire rideklubber som er med i prosjektet. Erfaringene så langt har bekreftet at stallen og omgang med hest kan gjøre en uvurderlig endring med personer som har et rusproblem og som har fått en ny sjanse i livet.
Det tette og nære samarbeidet mellom Norges Rytterforbund, Bransjeforeningen for Rideskoler og Norsk Hestesenter har utviklet seg videre, og kull to er nå i ferd med å fullføre «Bærekraftige rideskoler – et kompetansekurs for økt kvalitet, vekst og lønnsomhet». Målet med samarbeidet er å gjøre inngangen til ryttersporten så smidig som mulig, og bidra til å styrke rideskolene sin posisjon i lokalsamfunnet som idrettsarena og fritidsaktivitet, sosial møteplass og en arena for inkludering.
I toppidretten har det vært mange svært bra prestasjoner for flere utøvere.
På grunn av pandemien ble OL/PLO i Tokyo utsatt til 2021. Norges Rytterforbund hadde kvalifisert seg til to kvoteplasser for pararytterne, én kvote til dressur og én kvote til sprang. I paradressur innfridde de norske rytterne med Ann Cathrin Lübbe/La Costa Majlundsom tok bronsemedalje og en 4. plass, og Jens Lasse Dokkan/Aladdin som endte med to 4. plasser. Geir Gulliksen/ Quatro representerte Norge i sprang, og ekvipasjen kvalifiserte seg til finalen og endte på en 26. plass.
NRYF har i 2021 og 2022 vært representert med utøvere i ni verdensmesterskap; 7 lag og 2 individuelle.
NRYF har vært representert og sendt 17 lag og tre individuelle til europamesterskap, samt vært representert i unghest-VM i dressur, sprang og kjøring. I unghest-VM kjøring tok Maria Henriksson/ Jelviro bronsemedalje i 7-års klassen.
Under Kingsland Oslo Horse Show i oktober 2022 stod Victoria Gulliksen/Equine America Papa Roach og Marie Valdar Longem/ Echo De Virton for en historisk bragd med en andreplass og femteplass under Word Cup sprang. Victoria Gulliksen lå ved siste årsskiftet på en 8. pl. på FEIs ranking.
Den første delen av to-årsperioden var fortsatt sterkt preget av Covid-19. I likhet med 2020 klarte man allikevel også i 2021 å ivareta sporten med trening og stevner i alle grener. I 2022 har aktiviteten økt, men er fortsatt preget av pandemien som har påvirket hele verdensøkonomien.
Den tingvalgte ungdomskomiteen har vært representert med sin leder, Signe-Christine Forberg Lillerud, i forbundsstyret. Se for øvrig egen årsberetning fra Ungdomskomiteen ->
NRYF er sertifisert som et rent særforbund.
Det er et stort engasjement for ryttersporten i Norge, og med ni grener, rideskoler og øvrig ridning er det utøvere og aktive i alle aldersgrupper fordelt over hele landet. Dette er et godt grunnlag for den videre utviklingen av ryttersporten. Samtidig ser vi at stadig flere stiller spørsmål ved om hestevelferden er godt nok ivaretatt, og også om det er akseptabelt at hest i det hele tatt blir brukt i sport.
NRYF skal fremme god hestevelferd basert på kunnskap og erfaring. Det er sporten selv som har det beste utgangspunktet for både å definere hva god hestevelferd er, og sørge for kontinuerlig utvikling av sporten på hesten premisser. Slik kan kommende generasjoner også få gleden av rytter- og hestesport.
Oslo, 23.03.23
Styret i Norges Rytterforbund