Oppfølging og gjennomføring av rytterpolitisk dokument vedtatt av Ryttertinget 2023 har vært en prioritert oppgave for forbundsstyret. I løpet av de to første årene og halvveis i perioden, anser forbundsstyret seg i rute når det gjelder å nå mål og gjennomføre tiltak satt for fireårsperioden.
NRYF har nulltoleranse for mobbing, seksuell trakassering og overgrep. Treninger og stallen skal være et trygt sted å være. Forebygging og håndtering av uønskede hendelser er en kontinuerlig oppgave og arbeidet med dette temaet er en integrert del av ordinær drift og arbeid. Som en del av idretten benytter NRYF «Mittvarsel» som varslingssystem.
Forbundsstyret har vært representert på ulike møter og høringer i regi av NIF og Særforbundenes Fellesorganisasjon (SFF). Det er levert flere høringssvar til NIF og til offentlige myndigheter.
Forbundsstyret har vært representert på både individuelle Norgesmesterskap og lag-NM i tingperioden, samt andre større arrangement.
Det har vært representasjon på internasjonale møter i regi av både det internasjonale rytterforbundet (FEI)og det europeiske (EEF).
President Tore Sannum er medlem av EEF - Brotherhood / Development working group og EEF – Parasports working group.
Grunnlaget for hestesporten eksistens er god hestevelferd, og god hestevelferd skal være sentralt i alt vi gjør.
I perioden er det gjennomført en rekke konkrete tiltak som skal være med på å legge grunnlaget for god hestevelferd, herunder etablering av NRYFs hestevelferdsråd som et rådgivende organ for styret og administrasjonen, opprettelse av NRYFs kunnskapsbibliotek, et digitalt utdanningsprogram for hestevelferder under utarbeidelse, og det er etablert en egen kanal for varsling om brudd mot hestevelferden.
Det er avholdt en rekke webinarer, seminarer etc. for ulike målgrupper hvor forskjellige temaer innen hestevelferd har vært tema. Videre er det et tett samarbeid mellom de nordiske landene for å koordinere vårt interne arbeid, og for å koordinere innspill overfor FEI.
NRYF hevder seg bra i paradressur, og ser det som sin oppgave og fortsatt tale pararytterens sak internasjonalt for å bidra til rettferdige og likeverdige vilkår. NRYF er også representert i EEFs fora som skal ivareta pararytterne og som skal sikre rekruttering inn til sporten.
Ryttersportener også ett av særforbundene som er med i «Idretten skaper sjanser», og det har i perioden vært fire rideklubber med i prosjektet. Erfaringene så langt har bekreftet at stallen og omgang med hest kan gjøre en uvurderlig endring med personer som har et rusproblem og som har fått en ny sjanse i livet.
Samarbeidet mellom Norges Rytterforbund, Bransjeforeningen for Rideskoler og Norsk Hestesenter er forsett tett, og det er nå tre kull, hele 40 rideskoler, som siden starten av samarbeidet har fullført «Bærekraftige rideskoler – et kompetansekurs for økt kvalitet, vekst og lønnsomhet». Målet med samarbeidet er å gjøre inngangen til ryttersporten så smidig som mulig, og bidra til å styrke rideskolene sin posisjon i lokalsamfunnet som idrettsarena og fritidsaktivitet, sosial møteplass og en arena for inkludering.
Det er arbeidet målrettet for å utvikle prestasjonskultur i toppsporten.
Utøvernes prestasjoner i sprang og dressur har nå bidratt til at NRYF, innenfor sprang og dressur, nå regnes som en utviklingsidrett i Olympiatoppen, noe som både gir økonomisk støtte og bedre kompetanseutvikling.
Høydepunktet i perioden er de fantastiske resultatene Isabell Freese / Total Hope og Victoria Gulliksen/ Mistral van de Vogelzang oppnådde under OL i Paris 2024, med Isabell sin historiske individuelle 10. plass i dressur og Victorias individuelle 24. plass i sprang. Det er første gang vi har to topprestasjoner i to forskjellige grener i et olympisk mesterskap.
Dressur, paradressur og sprang har alle levert topp 10. plasseringer i EM, Paralympics og OL.
I EM dressur 2023 i Tyskland endte Isabell Freese / Total Hope på en 10. plass, som bidro til en individuell kvoteplass til OL i Paris 2024.
I EM i 2023 for paradressur sikret Ann Cathrine Lübbe 2 nye bronsemedaljer til Norge, og det ble kvalifisert lag til Paralympics i Paris 2024. Laget endte på en 13. plass, og innfridde ikke helt i forhold til egne mål og tidligere prestasjoner, men det er positivt at det er flere nye utøvere på vei inn i para-laget som jobber med å løfte laget til nye prestasjoner.
NRYF har vært representert i 7 verdensmesterskap, samt sendt 10 lag og 11 individuelle utøvere til europamesterskap i senior og aldersbestemte grupper. Videre har 23 ekvipasjer deltatt i unghest-VM i dressur, sprang og kjøring. Det har vært en markant økning i topp 10-plasseringer som viser en positiv utvikling på toppnivå 4* og 5*.
Den tingvalgte ungdomskomiteen har vært representert med sin leder, Vilde Dahl Assersen, i forbundsstyret.
Se for øvrig egen årsberetning fra Ungdomskomiteen ->
NRYF er sertifisert som et rent særforbund.
Norsk ryttersport sterkeste kort er bredde i vårt tilbud med mange grener, rideskoler og aktive i alle aldersgrupper over hele landet. Samtidig må vi være forberedt på utfordringer. Hestevelferd vil fortsatt være et sentralt og viktig tema, både nasjonalt og internasjonalt, og vi må sikre at sporten utvikles på en bærekraftig og ansvarlig måte. Uroligheter i verden og usikre økonomiske tider kan også påvirke våre aktiviteter og vår sport.
NRYF skal sikre gode vilkår for både utøvere og hester i årene som kommer, slik at vi fortsatt kan være stolt av å ha en ryttersport.
Oslo, 06.03.25
Styret i Norges Rytterforbund